meta name="google-site-verification" content="2R65aInoDbeJzhXwgg_Cax-3MSOC34M4Mmmy9X83NzA">
کنترلر ها از قدیمی ترین ابزار خودکار سازی سیستم های صنعتی به حساب می آیند. با مرور زمان این کنترلر ها از سیستم های آنالوگ و مکانیکی به سیستم های دیجیتال تبدیل شده اند . در مسیر پیشرفت ، شرکت های بزرگ به سوی تولید کنترلرهای قابل برنامه ریزی (PLC) ها حرکت کردند و محصولاتی بسیار ارزشمند و توانمند نیز تولید کردند.
در صنعت سرمایش شرکت های بسیاری تلاش کرده اند که خانواده ای از این PLC ها را با برنامه نویسی ساده تر ولی در صطوحی محدودتر و تخصصی تر به کار بگیرند. این مسیر پیشرفت همچنان در حال طی شدن است ، و به باور نویسنده به دلایل زیادی در بازار ایران احتمالا در اینده دورتر مفید فایده خواهند بود. از این سری تجهیزات می توان به خانواده های DANFOSS MCX ، CAREL MPXPRO اشاره کرد.
امروزه در کشور ما ، همچنان بسیار از کنترلرها با برنامه ها و منو های از پیش تعیین شده مورد استقبال قرار می گیرند ، در این مقاله به بررسی و مقایسه این کنترلرها یا به اصطلاح ترموستات ها می پردازیم.
این ترموستات ها دارای یک یا دو خروجی هستند و معمولا برای سیستم ها سرمایش بالای صفر که دیفراست هوایی دارند مورد استفاده قرار می گیرند .
- معمولا با یک سنسور دما دمای محیط تحت کنترل (اتاق سردخانه) را سنجیده و براساس تنظیمات نسبت به قطع و وصل کردن رله سرمایش یا رله دیفراست اقدام می کنند.
- در برخی از این ترموستات ها یک رله خروجی با دو تیغه باز و بسته وجود دارد که کار دو خروجی نیمه مستقل ( سرمایش / دیفراست ) را انجام می دهد.
- معمولا این ترموستات ها در حالت گرمایش نیز قابل تنظیم می باشند.
از این خانواده می توان به مدل های زیر اشاره کرد :
ELREHA 1170 , ASCON TECHNOLOGY TLZ 11 , AUTONICS TC3YF-14R ,TIKA TD1200 , DIXEL XRC30CX, DANFOSS EKC 101 , DANFOSS ERC 101
این ترموستات ها معمولا برای سیستم های سرمایش با ضرورت دیفراست مستقل ( گازی ، برقی ، آبی و ... ) کاربرد دارند.
- معمولا خروجی ها به شیر برقی سرمایش ، دیفراست ، فن ، آلارم یا روشنایی اختصاص دارند ولی در برخی مدل ها یک یا چند خروجی می تواند قابل تنظیم ( البته بین کاربردهای مشخص) باشند.
- در بیشتر مدل ها ، حداقل قابلیت اتصال دو سنسور دما یکی برای سنجش دمای محیط تحت کنترل و دیگری برای سنجش دمای اواپراتور و کنترل دیفراست طراحی شده است.
- نحوه عملکرد فن و توالی راه اندازی و توقف ان نسبت به دیگر خروجی ها مانند سرمایش قابل تنظیم خواهد بود.
- نحوه عملکرد دیفراست به صورت تنظیم ساعت های دیفراست ( درصورت داشتن ساعت داخلی مثلا 8 : 29 ‘ به مدت 20 دقیقه ) یا توالی روشن و خاموش شدن ( مثلا هر 8 ساعت ، 20 دقیقه ) می باشد.
- در برخی مدل ها ، یک ورودی به صورت 220 ولت یا کنتاکت خشک برای اعلام وضعیت خطا یا هشدار به منظور قطع کردن برخی خروجی ها طراحی می شود.
از این خانواده می توان به مدل های زیر اشاره کرد :
ELREHA 1380 , ELREHA 1300 , AUTONICS TC3YF-24R , AUTONICS TC3YF-34R , DIXEL XR70CX , DANFOSS ERC 112 D
این ترموستات ها معمولا برای سیستم های سرمایش با چند کمپرسور و یا چیلرها کاربرد دارند. در این ترموستات ها معمولا با یک سنسور دما ی تحت کنترل (مبرد ، اب ورودی چیلر ) را سنجیده و براساس تنظیمات نسبت به قطع و وصل کردن رله های خروجی اقدام می کنند.
- معمولا این ترموستات ها توالی رله ها به منظور حفظ تناسب ساعت کارکرد را تغییر می دهند.
از این خانواده می توان به مدل های زیر اشاره کرد :
ASCON TECHNOLOGY TLK31 , TIKA TM-1244
منابع :
- ارشیو فنی ، شرکت مهندسی پرتیکان صنعت پرشیا – واحد مهندسی فروش
- ارشیو برق و کنترل ، شرکت مهندسی پرتیکان صنعت پرشیا – واحد تحقیق و توسعه